Omáčka Paloise je francouzská omáčka, která pochází ze severozápadní Francie z města Pau. Obvykle se jí přelévají steaky, ale výborná je i ke grilovaným rybám. Paloise je druhem béarnské omáčky. Recept je jednoduchý a rychlý na přípravu.
Ingredience na omáčku Paloise
Na dvě porce omáčky budete potřebovat:
- 1 vejce
- 3 lžíce másla
- 1/2 lžičky kerblíku
- 1/2 lžičky máty
- 1/2 šalotky
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1/4 šálku bílého vína
Příprava omáčky Paloise
- V malém hrnci smíchejte víno, ocet, nadrobno nakrájenou šalotku a polovinu máty a kerblíku; vařením zredukujte na 1/3
- Nalijte to mísy, kterou umístíte do hrnce s téměř vroucí vodou
- Přidejte pouze vaječný žloutek (rozšlehaný) a neustále míchejte
- Máslo nakrájejte na malé kostičky a postupně jej začněte přidávat po částech
- Průběžně míchejte, omáčka houstne
- Jakmile je máslo zapracované, stáhněte omáčku z ohně
- Přidejte zbylou mátu, kerblík a dochuťte solí a pepřem
Podávejte teplé ihned po přípravě ke grilovanému masu nebo rybě!
Obdobou této omáčky je také omáčka Béarnaise.