Měsíček a aksamitníky (afrikány) mají mnoho způsobů využití. V Gruzii se vysoce cení sušené a mleté korunní plátky měsíčku lékařského a aksamitníku rozkladitého, v Mexiku a na jihu Spojených států se používá aksamitník lesklý jako náhražka estragonu; v peruánské kuchyni hraje významnou úlohu aksamitník drobný, v Evropě se používají čerstvé korunní plátky těchto bylinek ke zdobení jídel a do salátů.
Chuť bylinek
Měsíčky a afrikány se vyznačují nasládlou pryskyřičnou vůní, která je u aksamitníku rozkladitého výrazně pižmová s lehkým náznakem citrusové vůně. Čerstvé korunní plátky vykazují jemnou aromatickou hořkost a zemitou chuť. Listy jsou mírně peprné.
Skladování bylinek
Korunní plátky těchto bylinek se dají usušit v sušárně nastavené na teplotu 40 °C, a poté rozemlít. Sušený květ měsíčku Ize koupit u některých dodavatelů bylinek a koření; mletý měsíček už tak snadno neseženete. Celý i mletý sušený květ uchovávejte ve vzduchotěsně uzavřených obalech. Aksamitník lesklý vydrží v čerstvém stavu 1-2 dny v mikrotenovém sáčku v chladničce.
Pěstování měsíčku a afrikánů
Měsíčky a afrikány rostou v každé půdě, ale nejlépe se jim daří na výsluní. Sběr květů prodlužuje dobu kvetení, jestliže však na rostlinách necháte dozrát semena, ochotně se rozmnoží samovolným výsevem. Měsíček lékařský a aksamitník rozkladitý patří mezi letničky. Aksamitník lesklý je trvalka, v oblastech s chladným podnebím byste ho však měli brát na zimu do domu.
Použití v kuchyni
- Listy aksamitníku lesklého se přidávají k obarvení pokrmů, jimž zároveň dodávají různým potravinám ostrou přichuť.
- Čerstvé květy se hodí k avokádu, kukuřici, tykvi, rajčatům, rybám, lze je přidávat do sladkého pečiva, ke kuřecímu masu i k dalším jídlům, k nimž se hodí estragon.
- Sušenými korunními plátky se často nastavoval šafrán. Aksamitník drobný je silně aromatický, poslouží i jako levné barvivo do rýže. S náznakem citrusové a eukalyptové vůně se v Gruzii používají jako základní dochucovadla pokrmů. Přidávají se do kořenicích směsí a mísí se s dalšími aromatickými přísadami, jako je chilli či česnek.
Měsíček lékařský
Jde o letničku s dlouhou vegetační dobou, se světle zelenými kopinatými listy a jednoduchými nebo plnými květními úbory. Korunní plátky jazykovitých květů a mladé listy používejte bezprostředně po utržení.
Aksamitník lesklý
Dlouhé úzké listy této bylinky voní spíš po anýzu než po mátě. Jejich vůně slabě připomíná vůni sena a obsahuje trochu kořeněného tepla. Chutí připomínají estragon, což se odráží I v anglickém názvu „zimní estragon“.
Aksamitník rozkladitý
Tento afrikán je hustě rozvětvená letnička s lichozpeřenými zubatými listy.