Zelená pasta kari je nejpálivější, jakou si můžete připravit. Lze však omezit počet papriček nebo odstranit semena. Je dobrá s rybami, mořskými plody, kuřetem a zeleninou.
Ingredience na zelenou kari pastu
- 2 kávové lžičky nažek koriandru
- 1 kávová lžička nažek šabreje kmínovitého
- 1 kávová lžička garnátové pasty
- 2 kávové lžičky nasekaného nebo 1 kávová lžička sušeného galgánu
- 2 stébla citronely (pouze nasekaná spodní třetina)
- 1 kávová lžička strouhané kúry mauricijské papedy
- 4 nasekané šalotky
- 3 nasekané stroužky česneku
- 1 kávová Ižička mletého černého pepře
- Půl kávové lžičky mletého muškátového oříšku
- Nasekané listy, mladé stonky a kořeny z malého svazečku koriandru
- 4 polévkové lžíce nasekaných listů bazalky
- 15 nasekaných malých zelených pálivých papriček
Postup přípravy
- Koriandr a šabrej kmínovitý pražte, až nažky ztmavnou, po vychladnutí je umelte.
- Po obou stranách pražte 1–2 minuty pastu z garnátů pevně zabalenou do alobalu.
- Po vychladnutí smíchejte všechny přísady a rozmixujte je v kuchyňském robotu nebo je roztírejte paličkou v hmoždíři tak dlouho, až vznikne hladká pasta.
Vyzkoušejte i další thajské pasty. Přečtěte si, jak na červenou kari pastu nebo na kari pastu Massaman.