Zelená pasta kari je nejpálivější, jakou si můžete připravit. Lze však omezit počet papriček nebo odstranit semena. Je dobrá s rybami, mořskými plody, kuřetem a zeleninou.

Ingredience na zelenou kari pastu

  • 2 kávové lžičky nažek koriandru
  • 1 kávová lžička nažek šabreje kmínovitého
  • 1 kávová lžička garnátové pasty
  • 2 kávové lžičky nasekaného nebo 1 kávová lžička sušeného galgánu
  • 2 stébla citronely (pouze nasekaná spodní třetina)
  • 1 kávová lžička strouhané kúry mauricijské papedy
  • 4 nasekané šalotky
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 1 kávová Ižička mletého černého pepře
  • Půl kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • Nasekané listy, mladé stonky a kořeny z malého svazečku koriandru
  • 4 polévkové lžíce nasekaných listů bazalky
  • 15 nasekaných malých zelených pálivých papriček

Postup přípravy

  1. Koriandr a šabrej kmínovitý pražte, až nažky ztmavnou, po vychladnutí je umelte.
  2. Po obou stranách pražte 1–2 minuty pastu z garnátů pevně zabalenou do alobalu.
  3. Po vychladnutí smíchejte všechny přísady a rozmixujte je v kuchyňském robotu nebo je roztírejte paličkou v hmoždíři tak dlouho, až vznikne hladká pasta.

 

Vyzkoušejte i další thajské pasty. Přečtěte si, jak na červenou kari pastu nebo na kari pastu Massaman.