Černucha představuje rozkošnou zahradní rostlinu s bledě modrými květy a jemně zpeřenými listy. Forma pěstovaná na semena je méně okrasná. Pochází ze západní Asie a jižní Evropy, kde roste planě a rovněž se tam pěstuje. Největším pěstitelem a velkým spotřebitelem černuchy je Indie. Její drobná černá semena se často zaměňují se semeny cibule a také se tak prodávají.
Jak chutná černucha?
Černucha nemá výrazné aroma. Po rozemnutí voní bylinkově, trochu jako slabá dobromysl. Chuť je ořechová, zemitá, peprná, poněkud hořká, suchá a poměrně pronikavá; textura křupavá.
Kde černuchu koupit a jak ji skladovat?
Kupujte celá semena, protože jsou trvanlivější. Mletá semena mohou být nastavena příměsemi. Ve vzduchotěsně uzavřeném obalu si podrží chuť 2 roky. Černuchu mají na skladě obchodníci s kořením a se zbožím z Indie a Blízkého východu.
Vaření s černuchou
Černuchou se posypávají chlebové placky, rohlíky a pikantní pečivo, a to bud‘ samotnou, nebo se sezamem či šabrejem kmínovitým. Kuchaři v Bengálsku ji kombinují se semeny hořčice, šabreje kmínovitého, fenyklu a pískavice řeckého sena v místní směsi koření panch phoron, která dodává osobitou chuť luštěninám a zeleninovým jídlům. Jinde v Indii se černucha používá do pilafů, dušeného masa s jogurtem (korma), jídel s kořením kari a do nakládané zeleniny. V Iránu je oblíbeným kořením do pikantních nálevů k nakládání ovoce a zeleniny. Je dobrá s opékanými bramborami a kořenovou zeleninou. Na Středním východě rozemletá s koriandrem a šabrejem kmínovitým ochucuje brambory nebo míchanou zeleninovou omeletu.
Chuťové kombinace
Je dobrás chlebem, luštěninami, rýží, listovou a kořenovou zeleninou. Dobře se kombinuje s novým kořením, kardamomem, skořicí, koriandrem, šabrejem kmínovitým, fenyklem, zázvorem, pepřem, saturejkou, tymiánem a kurkumou. Celá semena indičtí kuchaři semena obvykle praží nebo smaží, aby se z nich uvolnila vůně, než jimi posypou vegetariánská jídla a saláty.