Úspěch thajské kuchyně je založen na složité kombinaci chutí v pastě kari, omáčkách a polévkách. Odborné mísení bylinek, koření a dalších chuťových přísad, například rybí omáčky, sušených garnátů a garnátové pasty, dodává chuť zelenině, rybám, masu a drůbeži. Pasty kari se liší od jedné oblasti ke druhé a od domu k domu. Obvykle se připravují podle potřeby a neskladují se. V uzavřené sklenici v chladničce však vydrží asi 2 týdny nebo se mohou mrazit v malých kelímkách. Máme pro vás recept na červenou kari pastu.

Ingredience na červenou kari pastu

  • 10 sušených červených papriček chilli
  • 1 kávová lžička pasty z garnátů
  • 1 polévková lžíce nažek koriandru
  • 2 kávové lžičky nažek šabreje kmínovitého
  • 5 nasekaných stroužků česneku
  • 6 nasekaných šalotek
  • 2 stébla citronely (pouze spodní třetina nakrájená na kolečka)
  • 6 plátků galgánu
  • 1 kávová lžička strouhané kúry mauricijské papedy
  • 2 polévkové lžíce nasekaného kořene koriandru
  • 1 kávová lžička mletého černého pepře

Postup přípravy

  1. Papričky chilli rozkrojte a namočte na 10–15 minut do malého množství teplé vody.
  2. Pastu z garnátů pevně zabalte do alobalu a pražte 1–2 minuty po obou stranách.
  3. Opražte nažky koriandru a šabreje kmínovitého, dejte vychladnout a umelte.
  4. Papričky chilli i s vodou, v níž se máčely, a ostatními přísadami rozmixujte na hladkou pastu nebo roztlučte v hmoždíři.

 

Červená pasta kari se dobře hodí k hovězímu masu, zvěřině, kachně a vepřovému masu.

 

Vyzkoušejte v našich receptech i zelenou kari pastu nebo kari pastu Massaman.