Citronová tráva neboli citronela je ukázková tropická tráva, která rychle vytvoří velké husté trsy. Prospívá i v podnebí mírného pásma. Musí však přečkat zimu v prostorách, kde nemrzne. Zdužnatělá cibulovitá spodní část dodává kuchyni jihovýchodní Asie prchavou aromatickou citronovou vůni. Dříve bylo obtížné ji sehnat mimo uvedenou oblast. Nyní se však díky stále rostoucí oblibě thajských, malajských, vietnamských a indonéských jídel leckde dostane v čerstvém stavu. Pěstuje se v Austrálii, Brazílii, Mexiku, západní Africe a na Floridě i v Kalifornii.
Jak chutná citronová tráva?
Citronová tráva chutná svěže kysele, čistě jako citrusy, navíc s náznakem peprnosti. Usušená za mrazu si poměrně dobře uchová vůni, ale sušená na vzduchu ztrácí těkavou silici. Strouhaná citronová kůra ochutí pokrm víc než sušená citronela.
Nákup a skladování citronely
Citronelu prodávají především ve vietnamských obchodech s potravinami, najdete ji ale i ve vybraných velkoobchodech. Kupujte pevná stébla, neměla by být scvrklá ani suchá. Čerstvá tráva zabalená v mikrotenu vydrží v chladničce 2–3 týdny.
Také se dobře mrazí a v tomto stavu se dá skladovat až 6 měsíců. Usušená za mrazu je poměrně voňavá a ve vzduchotěsně uzavřené nádobě má dlouhou trvanlivost. K dostání je i sušená citronela.
Sklízení
Na většině zahrad v Singapuru, Thajsku a Vietnamu mají záhon citronely, odkud si kuchař může kdykoli vzít jedno či dvě stébla. Komerčně se sklízí každé 3–4měsíce. Před prodejem se z ní odstraňují i listy.
Citronová tráva a příprava jídel
Chcete-li celou citronelou ochutit dušený pokrm nebo jídlo s kari kořením, odstraňte dvě vnější vrstvy a stéblo rozdrťte. Před podáváním ho ale z jídla vyndejte. Máte-li v úmyslu ji jíst jako přísadu do polévky nebo salátu, oddělte horní část a zbytek nakrájejte na velmi tenká kolečka. Krájet začněte zdola a přestaňte v okamžiku, kdy je stonek příliš dřevnatý – žvýkat velké kusy plné vláken není příjemné.
Citronela roztlučená s dalším kořením a bylinkami se hodí do past na ochucení pokrmů s kari kořením a do dušených za stálého míchání smažených jídel.
Citronela ve světové kuchyni
Citronela je klíčovou přísadou do kuchyně Nonya v Singapuru a v jižní části Malajského poloostrova. Používá se do thajských jídel s kořením kari, polévek, vietnamských salátů a jarních rolek, indonéských kořenicích směsí zvaných bumbus, na kuřata a vepřové maso.
Kuchaři na Srí Lance ji kombinují s kokosovým ořechem. V Indii sice roste, ale příliš se tam nevyužívá, jen se z ní připravuje čaj. Vypěstujete-li si tuto rostlinu sami, udělejte si čaj z horní části listů. Je příjemně osvěžující.
Citronová tráva má své místo i v západní kuchyni. Hodí se do všech pokrmů z ryb a mořských plodů, zejména z krabů a hřebenatek. Přidávejte ji do vývarů, v nichž se mírně vaří ryby nebo kuřata. Chcete-li ochutit francouzskou kyselou omáčku vinaigrette, namočte do ní na 24 hodin několik nasekaných stébel. Citronová tráva je dobrá i s ovocem. Samotná nebo se zázvorem či nažkami fenyklu slouží k ochucování sirupů určených k mírnému povaření broskví nebo hrušek.
Kombinujeme citronovou trávu
Je dobrá s hovězím masem, rybami, mořskými plody, nudlemi, vnitřnostmi, vepřovým masem a většinou druhů zeleniny. Dobře se kombinuje s bazalkou, chilli, skořicí, hřebíčkem, kokosovým mlékem, listy koriandru, galgánem, česnekem, zázvorem a kurkumou.