Lidé se už dávno naučili, že vařením masa před konzumací se chrání před určitými nemocemi. Od té doby se praxe vaření rozrostla tak, že zahrnuje všechny druhy potravin a nyní je dokonce považována za umění. Konzumuje se jen velmi málo jídel, které jsou vytvořená z potravin v syrovém stavu, snad kromě ovoce a zeleniny a ořechů. Stravovat se potravinami v syrovém stavu má však mnoho výhod. Jaké to jsou?
1. Kvalita potravin
Syrové potraviny jsou kvalitnější, proto sníte méně, abyste uspokojili své nutriční potřeby. Teplo při vaření způsobuje ztrátu vitamínů, poškozuje bílkoviny a tuky a ničí enzymy, které prospívají trávení. Zvýšíte-li procento syrové stravy ve vašem jídelníčku, pocítíte více energie i z menších porcí, protože syrová strava se vyznačuje lepší rovnováhou vody, živin a vlákniny.
2. Výraznější chuť
Syrové potraviny mají více chuti než vařená jídla, takže není třeba přidávat sůl, cukr nebo koření, které může podráždit váš trávicí systém nebo přehnaně stimulovat jiné orgány.
3. Rychlá příprava
Syrové potraviny vyžadují minimum času na přípravu, takže v kuchyni trávíte méně času. Dokonce i dítě ve věku 5 nebo 6 let dokáže připravit většinu věcí na snídani, oběd nebo večeři. To dává dětem pocit sebeúcty a nezávislosti, nemluvě o chvilce času, kterou pro sebe získají rodiče.
4. U přípravy se nespálíte
Když jíte syrové, je malá pravděpodobnost popálení: žádné popáleniny jazyka, horního patra úst nebo prstů.
5. Úklid je rychlovka
Úklid po přípravě syrového jídla je hračka. Žádné připečené hrnce nebo prskance mastnoty na sporáku. A veškeré nepoživatelné části mohou jít přímo na kompost.
6. Raw je strava bez volných radikálů
Konzumace syrové stravy může zvrátit nebo zastavit postup mnoha chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny. Pamatujte, že vaření vytváří volné radikály, které jsou hlavní příčinou rakoviny. Když snížíte počet volných radikálů, kterými jsou vaše buňky bombardovány, snížíte riziko rakoviny.
7. Zdravé tělo
Syrová strava vás může ochránit před akutními nemocemi, jako je nachlazení, chřipka, spalničky atd. Syrové potraviny udržují zdravé tělo a zdravé tělo neonemocní.
8. Ochrana před stravovacími obtížemi
Díky raw stravování nebudete trpět pálením žáhy, plynatostí, zažívacími potížemi nebo zácpou.
9. Je to ekologické
Raw stravování je šetrné k životnímu prostředí. Kdyby se každý stravoval jen raw potravinami, potravinářský průmysl by se začal věnovat organickému zahradničení. To by nám ušetřilo obrovské množství přírodních zdrojů používaných k výrobě energie pro tato průmyslová odvětví. Jaderná energie by byla zjevně zbytečná. A přemýšlejte o tom, kolik stromů a zásob ropy by se nespotřebovalo, protože bychom nepotřebovali papír a plasty používané při balení našich zpracovaných potravin. Také by se do atmosféry uvolnilo méně oxidu uhličitého, když by se zastavilo veškeré vaření. Ze všech nových sadů a zahrad by se navíc vyprodukovalo více kyslíku, což by pomohlo zvrátit skleníkový efekt.
10. Ušetříte
Jíst syrové jídlo vám ušetří peníze za jídlo, doplňky stravy, hrnce a pánve, spotřebiče a energii.
Proč tedy nedat přednost raw stravování, které vám ušetří čas, peníze a šetří i naši planetu. Čerstvé syrové jídlo je plné živin, které naše tělo potřebuje.