Hummus, tato lahodná krémová pomazánka si získala srdce milovníků gastronomie po celém světě. Je to umění spojit tradiční chuť cizrny s aromatickým tahini a bohatým kořením. Ponoříme se do tajů přípravy domácího cizrnového hummusu, pochoutky z Izraele, od základů až po extra ingredience, které jej promění v neodolatelný požitek pro vaše chuťové buňky.
Co to je hummus?
Hummus představuje lahodný dip nebo pomazánku s krémovou konzistencí, který je vyrobený tradičně z cizrny, tahini a koření. Nejčastěji se z koření používá česnek a římský kmín, ale možnosti obohacení chuti jsou na vaší fantazii. Do hummusu můžete přidat i další aromatické prvky, jako je červená nebo uzená paprika, chilli, oblíbené bylinky, sušená rajčata nebo smaženou cibulku.
Z čeho je cizrnový hummus?
Podíváme se na základní suroviny, které se pro přípravu hummusu používají i na tipy, jak si skvělý hummus připravit doma.
- Cizrna – Základní složkou hummusu je cizrna (nebo fazole garbanzo). Lze použít vařenou cizrnu, ale nic nepokazíte, když k přípravě použijete cizrnu z konzervy.
- Tahini je pasta z jemně opražených sezamových semínek, a bez ní pravý hummus nepřipravíte.
- Koření – Kromě česneku a římského kmínu je klíčové použití čerstvé citronové šťávy. Můžete experimentovat s dalšími kořeními podle své fantazie, například červenou paprikou, chilli nebo čerstvými bylinkami.
- Olivový olej – Přispívá k dokonalé krémové textuře hummusu. Zvolte kvalitní olivový olej, který by vám chutnal i samotný.
Jak si doma připravit krémový hummus?
Pro dosažení extrémně krémového hummusu doporučujeme oloupat cizrnu, což vám zabere dalších 10 minut, ale stojí to za to. Nesmíte také zapomenout na dostatečné množství olivového oleje.
Jak oloupat cizrnu na domácí hummus?
- Suchá cizrna: Uvařte cizrnu, sceďte a zchlaďte ji ledovou vodou. Slupky se budou snáze oddělovat. Opakujte tento postup, následně cizrnu promněte v rukou, aby slupky vyplavaly na povrch.
- Cizrna z plechovky: Při použití cizrny z plechovky ji stačí vložit do vody a mačkat v rukou. Slupky se snadno odstraní a vyplaví na povrch.
Recept na dobroučký domácí hummus
Rozhodli jste se ukuchtit si domácí hummus? Zjistíte, že je to snadné a výsledek bude lepší, než kdybyste hummus kupovali v obchodě.
Ingredience
- 1 plechovka cizrny
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 1/4 hrnku tahini
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- sůl
- 3 lžíce vody
- mletá paprika
Postup přípravy hummusu
- Do mixéru dejte tahini a citronovou šťávu.
- Přidejte olivový olej, česnek, římský kmín a trochu soli.
- Přidejte oloupanou cizrnu a postupně přidávejte vodu pro dosažení požadované konzistence.
- Ochutnejte a přidejte sůl podle chuti. Podávejte lehce posypaný mletou paprikou a zakápnutý olejem.
Připravte si doma i další dobroty – zkuste třeba domácí koření garam masala, které také můžete využít k dochucení hummusu.