Každý, kdo se delší dobu živil převážně jednoduchými cukry, výrobky z bílé mouky a konzervovanými potravinami, je ohrožen některou poruchou z nedostatku vitamínů a minerálů. Pojďme si však odpovědět na otázku, zda je nutné užívat doplňky stravy.
Nedostatek vitamínů
Ačkoli se vitamíny vyskytují prakticky ve všech výživových zdrojích, existují obrovské rozdíly v jejich množství i zastoupení. Některý vitamínový zdroj obsahuje jen jeden vitamín, jiný zase celý soubor.
Dodržet přísné požadavky takto složené stravy však vyžaduje velké úsilí, péči i čas. Proto jen dobrá vůle nestačí, chce to i vytrvalost. Podle doktora Quigleyho, autora knihy Poruchy výživy v USA, každý, kdo se delší dobu živil převážně jednoduchými cukry, výrobky z bílé mouky a konzervovanými potravinami, je ohrožen některou poruchou z nedostatku vitamínů a minerálů. Její intenzita závisí na poměrném zastoupení každé chybějící nebo nedostatkové látky v celkové výživě. Navíc časopis vydávaný Americkou zdravotnickou asociací informoval o provedené studii, jejíž výsledky bezpodmínečně doporučují každému dospělému jedinci přijímat společně s potravou i multivitamínový doplněk, protože v dnešní době je naprosto nemožné získat všechny nezbytné živiny z každodenní běžné stravy.
Jak potraviny přicházejí o vitamíny
Většina restaurací se snaží udržovat jídla teplá tím, že je stále ohřívá pomocí elektrických ohřívačů, proto dostanete objednané jídlo bez vitamínu A, B, a C.
Vezmeme-li v úvahu, že obrovské množství potravin je průmyslově nebo geneticky upravované (až 75 % potravinářského zboží je geneticky modifikováno!), vyznačuje se nedostatkem vápníku, kyseliny listové a hořčíku, je situace alarmující.
A jste-li ženou mezi 13 a 40 roky, pak vám při tomto způsobu stravování hrozí nedostatek železa a vápníku, cenných minerálů odpovědných za hustotu a pevnost vašich kostí.
Většina potravin, které jíme, ztrácí v průběhu přípravy četné výživné látky. Jako příklad uveďme chléb a jiné obilniny. Prakticky vše, co z této skupiny najdete na policích v supermarketu, je ochuzeno o to nejdůležitější, ale zato je bohaté na sacharidy. Můžete však namítnout, že na štítku je napsáno, že tento výrobek je „Obohacen o…“ Můžeme se zeptat, jak obohacen? V podstatě to znamená, že mnoho výživových látek, které výchozí suroviny obsahovaly, bylo zničeno zpracováním, teplem, skladováním a jinými vlivy, takže se do hotového výrobku přidávají některé látky, aby jejich konečná hladina odpovídala výchozí hodnotě surovin. Naneštěstí normy tohoto obohacování jsou velmi volné; například místo 22 přirozených součástí, které se zničí při zpracování, se mají doplnit jen vitamíny B, vitamín D, vápník a železo. To je pro udržení zdraví jen slabá náhrada, když víme, že výrobky z bílé mouky jsou základní součástí výživy široké populace a představují většinu energetických zdrojů.