Ořechy platí za superpotravinu. Měli bychom je proto zařadit do svého běžného jídelníčku. Které jednoduché recepty právě s touto jedinečnou surovinou můžete vyzkoušet?
Smoothie s oříšky
V případě, že svoje smoothie použijete k hlavnímu jídlu nebo jako dezert, přichystejte si ho z menší dávky v podobě 100 g ovoce nebo 200 g zeleniny.
Smoothie je navíc vrcholně jednoduché na přípravu. Potřebovat budete pouze tyčový mixér, který je obvykle součástí každé kuchyně. Stačí rozmixovat jednotlivé složky. A z jakých surovin si přichystat nejlepší smoothie? Inspirací vám může být třeba následující recept:
- 1 banán
- 1 šálek ořechového mléka
- hrst ořechů (mandle/ kešu/ vlašské/ lískové)
- hrst vypeckovaných datlí
- špetka mleté skořice
- špetka himalájské soli
Vše smíchejte, rozmixujte a podávejte. Místo rostlinného mléka samozřejmě můžete použít i to klasické. K banánu lze použít i jablko a na dochucení je vhodný i běžný cukr, ale například i vanilkový extrakt.
Muffiny z mandlové mouky
Velmi vděčným dezertem jsou i muffiny. Výchozí recept lze i variovat, posypat lze hotové muffiny drobenkou, do které můžete přidat právě ořechy, hodí se i čokoládová poleva. V našem základním receptu hraje klíčovou roli mandlová mouka, která je vhodná dokonce i pro vyznavače keto stravování. Vyzkoušet tak můžete třeba tyto nízkosacharidové muffiny:
- 2 1/2 hrnku blanšírované mandlové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku granulovaného sladidla dle výběru (erythritol)
- 3 velká vejce
- 1/3 hrnku rozpuštěného másla (lze použít i rozpuštěný kokosový olej)
- 6 lžic mléka (i rostlinného)
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte si formu na 12 muffinů. Do malé misky přidejte mandlovou mouku, prášek do pečiva a sůl a vše dobře promíchejte. Odložte stranou.
Do samostatné mísy přidejte sladidlo, vejce, mléko a rozpuštěné máslo a šlehejte, dokud nebude směs hladká a lesklá. Opatrně přidejte suché přísady do mokrých a míchejte, dokud se směs nespojí do hladkého homogeního těsta. To rovnoměrně rozdělte do formy na muffiny.
Muffiny pečte cca 25 minut nebo dokud podle klasického testu špejlí neověříte, že jsou hotové. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout. Pak můžete dále zdobit dle své fantazie.
Mandlový koláč
Dalším zajímavým receptem je mandlový koláč
- 250 g rozpuštěného másla a další na potření
- 400 g marcipánu
- 4 vejce
- 350 g mletých mandlí
- 225 g krystalového cukru
- 4 lžičky mandlového extraktu
- kůra z pomeranče (nemusí být)
- 50 g mandlí nasekaných nahrubo
Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte formu pečícím papírem a potřete rozpuštěným máslem. Marcipán prohněťte, aby dostatečně změkl. Rozválejte ho mezi dvěma kousky pečícího papíru tak, aby se vešel do formy na pečení. Vše odložte stranou.
Do velké mísy dejte vejce. Přidejte mleté mandle, cukr a mandlový extrakt, poté přidejte rozpuštěné máslo. Šlehejte elektrickým mixérem při vysokých otáčkách, dokud nevznikne hladký krém. Pokud ji použijete, přidejte v této fázi do celé směsi i nastrouhanou pomerančovou kůru a vše dobře promíchejte.
Polovinu směsi nalijte do formy a uhlaďte ji pomocí nože. Navrch opatrně položte rozválený marcipán. Nalijte i zbývající směs a opět ji uhlaďte, přičemž dbejte na to, aby byl marcipán zcela zakrytý. Povrch posypte nasekanými mandlemi. Pečte 30 minut, dokud povrch koláče nezezlátne. Koláč rozkrájejte (z uvedeného množství vznikne cca 30 kousků) a podávejte. Pokud jej nesníte najednou, pro uskladnění můžete použít praktické dózy na potraviny.