Tato pasta odvozuje svůj název od muslimských obchodníků, kteří přinesli koření do Thajska. Některé z obsažených druhů koření jsou obvyklejší v Indi. Chuť je bohatá a teplá.
Ingredience na Massaman kari pastu
- 2 polévkové lžíce nažek koriandru
- 2 kávové lžičky nažek šabreje kmínovitého
- 6 zelených tobolek kardamomu
- 1/2 svitku skořicové kůry
- 6 hřebíčků
- 5 sušených červených papriček chilli
- 1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 kávové lžičky mletého muškátového květu
- kávová lžička garnátové pasty
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 5 nasekaných šalotek
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 polévková lžíce nasekaného galgánu
- 1 polévková lžíce nasekaného kořenu koriandru
- 2 na kolečka nakrájená stébla citronely (pouze spodní třetina)
Postup přípravy
- Opražte všechny druhy koření, které jsou vcelku, a chilli.
- Po vychladnutí odstraňte tobolky kardamomu a vše rozemelte na prášek.
- Smíchejte s muškátovým oříškem a květem.
- Garnátovou pastu zabalte do alobalu a pražte ji, dokud z ní stoupá vůně.
- Rozpalte olej a lehce dozlatova osmažte šalotku a česnek, potom přidejte galgán, kořen koriandru a citronelu.
- Smažte ještě 1–2 minuty, potom vše přendejte do kuchyňského robota nebo hmoždíře.
- Přidejte všechny zbylé přísady a rozmixujte na hladkou pastu nebo roztlučte.
Pasta se podává s masem a drůbeží.
Baví vás kari pasty? Připravte si doma i zelenou kari pastu nebo její méně pálivou obdobu, červenou kari pastu.