Původní zemí této letničky je jižní Rusko, západní Asie a východní část Středomoří. Kopr se hojně pěstuje pro několikanásobně zpeřené listy s nitkovitě čárkovitými úkrojky a pro semena. Z indického poddruhu kopru se využívají především semena. Jsou světlejší, delší a štíhlejší, než má evropský kopr, a chutnají ostřeji. Přidávají se do směsí kari koření.
Výrazná chuť kopru
Listy kopru mají čistou příjemnou vůni anýzu a citronu. Chutnají po anýzu a petrželi, jemně, ale trvale. Semena voní sladce jako kmín díky obsahu karvonu v silici. Chuť je anýzová, ale poněkud ostřejší a dlouho po ní vydrží teplo v ústech.
Jak skladovat kopr?
Vyberte si svazeček, jenž vypadá křehce a svěže. Máte-li kopru hodně, spotřebujte ho rychle; po 2-3 dnech skladování v mikrotenovém sáčku v chladničce povadne. Sušený kopr si ve vzduchotěsně uzavřeném obalu udrží chuť a vůni až rok a nažky až dva roky. Mleté nažky kopru nejsou trvanlivé.
Čerstvé listy
Zmrazením se chuť kopru uchová lépe než usušením. V mikrotenovém sáčku zmrazte celé stonky a řežte z nich snítky podle potřeby. Koprové listy přidávejte až ke konci vaření, protože přílišným zahříváním ztrácejí chuť i vůni.
Sušení listů
Listy kopru se mohou sušit bud tak, že se rozloží na kus látky a nechají několik dnů na tmavém, teplém a dobře větraném místě, anebo v mikrovlnné troubě. Sušené listy si částečně podrží vůni i chuť čerstvé rostliny.
Pěstování kopru
Kopr se snadno pěstuje ze semen. Vysejte jej na jaře na chráněné slunné stanoviště s dobře propustnou půdou a dobře zalijte. Postupnými výsevy si zajistíte mladé rostliny po celé růstové období. Semenáčky kopru jsou velmi křehké a slabé, proto z pozemku odstraňte veškerý plevel. Necháte-li v okolících dozrát semena, ochotně se samovolně vysemení. Rostliny nepřesazujte; snadno se přitom poškodí dlouhý kůlový kořen. Nepěstujte blízko u sebe kopr a fenykl, navzájem se opylují a vytvářejí hybridy.
Kopr ve světové kuchyni
- Čerstvý kopr se výborně hodí k rybám a mořským plodům. Mezi skandinávská jídla patři sleď marinovaný s koprem, losos konzervovaný v soli a kopru a podávaný s omáčkou z hořčice a kopru a krabi, hřebenatky nebo garnáti se smetanovou koprovou omáčkou.
- V severní a střední Evropě se kopr používá s kořenovou zeleninou, zelím, květákem a okurkami.
- Někteří ruští kuchaři ho dávají do boršče, klasické místní polévky z červené řepy. Z kopru v kombinaci s kysanou smetanou nebo jogurtem a trochou hořčice připravují i dobrou omáčku k červené řepě.
- Němečtí kuchaři dělají podobnou omáčku, ale hořčici nahrazují křenem a podávají ji s dušeným hovězím.
- V Řecku se kopr předává k plněným vinným listům.
- Turecku a Iránu ochucuje rýži, bob zahradní, tykvičky a bulvový celer, špenát s koprem a šalotkou je běžné íránské jídlo.
- Jeho obdobou je pokrm z čočky a špenátu, který se připravuje v severní Indii a do něhož se přidávají listy i semena kopru.
Nezapomínejte koprem dochutit saláty (zejména bramborové) a salátové dresinky. Listy i nažky se používají při nakládání zeleniny do láků, výborné jsou chřupavé okurky naložené do kopru.
- Nakládaný česnek je oblíbený v Polsku, Rusku a Iránu.
- Ve Skandinávii se přidávají nažky kopru do chleba a dortových těst, také zde jimi ochucují ocet.
- V Indi se nažky i listy kopru přimíchávají do mletého koření kari a do masal.
S čím kopr kombinovat
Listy jsou dobré s červenou řepou, bobem zahradním, mrkví, bulvovým celerem, tykvičkami, okurkami, vejci, rybami a mořskými plody, bramborami, rýží a špenátem. Listy se dobře kombinují s hořčicí, bazalkou, kapary, česnekem, křenem, paprikou a petrželí.
Nažky jsou dobré se zelím, cibulí, bramborami, dýní a octem. Nažky se dobře kombinují s chilli, semeny koriandru, zázvorem, šabrejem kmínovitým, česnekem, semeny hořčice a kurkumou.