Pohled na modře kvetoucí levandulová pole, nad nimiž se horkem tetelí vzduch, na cestě údolím Rhôny představuje, první znamení, že jsme se ocitli v teplých jižních krajinách. Levandule pochází ze Středomoří a v Anglii se stala oblíbenou zahradní rostlinou za panování Tudorovců. V současnosti se pěstuje na mnoha místech na světě kvůli hezkému vzhledu, vonným silicím i pro využití v kuchyni.

Jak je to s chutí levandule?

Levandule voní pronikavě, sladce po květech a její ostré aroma v sobě obsahuje vůně citronu a máty. Chuť s podtóny kafru a náznakem hořké pachuti po jídle ladí s vůní. Nejsilněji voní květy, používají se však i listy.

Uskladnění

Střediska pro zahrádkáře a zahradnictví mají od jara do podzimu velké zásoby různých levandulí. Její čerstvé květy a listy lze přechovávat v mikrotenovém sáčku v chladničce až týden. Sušená levandule vydrží rok i déle. Chcete-li sušit květy, rozvěste stonky v malých svazečcích nebo je rozložte na tácky; až nať zcela uschne, sdrhněte květy ze stonků a přechovávejte je ve vzduchotěsně uzavřené nádobě.

Jak pěstovat levanduli?

Levandule vyžaduje otevřenou slunnou polohu a dobře propustnou půdu na zahradě nebo v nádobě. Květy je nejlepší sklízet těsně předtím, než se úplně rozvinou, neboť tehdy obsahují nejvíce silice. Listy se sklízejí kdykoli během růstového období.

Druhy levandule

Levandule lékařská

Šedozelené listy a šeříkově fialové, purpurové nebo bílé květy dělají z této otužilé stálezelené trvalky jednu z nejpůvabnějších zahradních rostlin. Díky nízkému obsahu kafru je to nejvhodnější levandule do kuchyně.

Levandule stopkatá

Tento hustě zavětvený keřík má úzké zelené listy a purpurové květy s purpurovými listeny na vrcholu lichoklasu. Některé odrůdy jsou zimovzdorné, jiné otužilé jen částečně a zimu mohou přežít na chráněném stanovišti. Levandule stopkatá voní ostřeji po kafru než levandule lékařská.

Využití v kuchyni

Levandule je velmi výrazná bylinka a musí se používat s citem, v malých množstvích.

Levandulový cukr

Několik sušených levandulových květů vložených přibližně na týden do pískového cukru ve sklenici mu dodá jemnou sladkou vůni. Rozemelete-li čerstvé květy a smísíte-li je s cukrem, levandulová chuť bude výraznější. Při mletí se totiž naruší buňky a cukr nasákne silici. Takovýto cukr používejte při pečení a do dezertů.

Dezerty

Čerstvé květy se mohou sekat a přidávat před pečením do dortů, lineckého těsta nebo do sladkého pečiva. Na ozdobu posypejte dorty nebo dezerty korunními plátky. Ke konci vaření přidávejte květy do džemů či želé nebo do ovocných kompotů. Získají tím sladce kořeněnou příchuť.

Ovocné zmrzliny

Pro ochucování ovocné zmrzliny a dalších dezertů je zalévejte smetanou, mlékem, sirupem nebo vínem. Velmi lahodná je levandulová zmrzlina. Zkuste levanduli přidat i do čokoládové zmrzliny či našlehané pěny.

Slaná jídla

Levandule slaví úspěch také v pikantních chuťovkách. Listy sekejte do salátů nebo pokrm posypejte květy. Nasekané květy přidávejte do rýže. Jehněčí kýtu, pečeného nebo dušeného králíka, kuře nebo bažanta ochucujte nasekanými květy a listy. Předávejte levanduli do marinád a třených krémů. Je z ní i skvělý ocet.

Levandule v zahraničních kuchyních

V okolí Středozemního moře se používá do bylinkových směsí. Provensálci ji míchají s tymiánem, saturejkou a rozmarýnem; v Maroku se občas přidává do směsi koření. Je dobrá s ostružinami, borůvkami, třešněmi, slívami, morušemi, švestkami, revení, jahodami; kuřecím a jehněčím masem, bažantem a králíkem.

Dobře se kombinuje s majoránkou, dobromyslí, petrželí, perillou, rozmarýnem, saturejkou a tymiánem.