Máte doma zralé broskve a přemýšlíte, co s nimi? Vyzkoušejte nadýchanou bezlepkovou bublaninu, která je lehká, vláčná a plná ovocné chuti. Skvělý dezert ke kávě i jako sladká svačinka pro celou rodinu!
Suroviny


Postup
- Připravíme těsto: Ve větší míse smícháme 200 g bezlepkové mouky s 1/2 balíčkem kypřícího prášku, 100 g třtinového cukru a 1 vanilkovým cukrem.
- Přidáme mokré ingredience: K suché směsi přidáme nastrouhanou kůru z 1 bio citronu, 2 vejce, povolených 60 g másla a 60 ml mléka. Promícháme do hladkého těsta.
- Připravíme broskve: 300 g broskví omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. (Nebo pořídíme v plechovce)
- Pečení: Plech nebo zapékací formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem. Těsto rozetřeme do formy a poklademe nakrájenými broskvemi.
- Pečeme na 180 °C asi 30 minut. Pro ověření propečení zapíchneme do středu bublaniny špejli – pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo. Pokud na ní zůstane syrové těsto, pečeme ještě pár minut.
Broskvová bezlepková bublanina je skvělou volbou, pokud hledáte lehký a vláčný dezert plný ovocné chuti. Díky kombinaci třtinového cukru, citronové kůry a šťavnatých broskví získává jemně svěží chuť, která se skvěle doplňuje s kávou nebo čajem. Recept je jednoduchý a vhodný i pro začátečníky – stačí smíchat suché a mokré suroviny, přidat ovoce a péct.
Tip na vylepšení
Pro ještě intenzivnější chuť můžete do těsta přidat špetku skořice nebo mandlový extrakt. Pokud chcete bublaninu ještě šťavnatější, zkuste část broskví lehce podusit s trochou medu a citrónové šťávy před jejich přidáním na těsto.
Místo broskví můžete zvolit jakékoliv jiné ovoce, třeba lesní plody.