Rozmarýn lékařský je hustá dřevnatá stálezelená trvalka. Pochází ze Středomoří, ale již dlouho se pěstuje v mírném pásu Evropy a Ameriky. V Anglii si tuto bylinku oblíbili již v dobách starověkého Říma. Je natolik zimovzdorná, že se hodí do všech oblastí, kromě těch nejsevernějších. Ještě na sklonku středověku se jako vonná bylinka rozhazoval po místnostech nebo pálil jako kadidlo.
Chuť bylinky
Vůně je silná, teplá a peprná, pryskyřičná a mírně nahořklá s náznakem borovice a kafru. V chuti je cítit muškátový oříšek a kafr; po jídle přetrvává dřevnatá, balzámová a svíravá pachuť. Po rozkrájení z listů postupně chuť a vůně vyprchají. Květy chutnají jemněji než listy.
Jak na nákup a skladování rozmarýnu?
Sazenice nakupujte v zahradnictví nebo rozmarýn pěstujte z řízků na zahradě či doma v květináči. V sušeném stavu si uchová chuť i vůni, před použitím jej rozdrobte.
Pěstování rozmarýnu
Ze semen se rozmarýn pěstuje obtížně. Snadno se však množí řízkováním. Vyžaduje lehkou dobře propustnou půdu a dostatek slunce, pokud možno v chráněné poloze. Existují plazivé i vzpřímené odrůdy. Poměrně silný řez na jaře udrží rostliny hustě větvené. Půvabné drobné květy jsou obvykle modré nebo bílé.
Do kterých jídel se používá rozmarýn?
Silná chuť rozmarýnu snadno nevyprchá a nezničí se ani dlouhým vařením. Proto tuto bylinku používejte uvážlivě i v pomalu dušených pokrmech. V kuchyních kolem Středozemního moře se často podává se zeleninou smaženou na olivovém oleji; v Itálii si ji oblíbili s telecím masem.
- Celé snítky jsou dobré v marinádách, zejména na jehněčím masu a drůbeži upravovaným jako barbecue nebo opékaným na rožni dodají jemnou uzenou příchuť.
- Starší silnější stonky slouží jako jehlice k napichování kebabů nebo jako koště. Rozmarýn je velmi dobrý v sladkých i pikantních sušenkách i v různých druzích chleba.
- Mladými výhony se dochucuje olivový olej, zalité mlékem, smetanou nebo sirupem se dávají do dezertů nebo se z jejich výluhů připravují letní nápoje.
- Květy zamrazené v kostkách ledu se mohou stát rozkošnou ozdobou těchto nápojů. Proslazované květy rozmarýnu jsou nádherné, ale poměrně pracně se připravují.
Rozmarýn je také základem bylinkové směsi Herbes de Provence neboli provensálského koření. Je dobrý s meruňkami, baklažánem, zelím, smetanovým sýrem, vejci, rybami, jehněčím masem, čočkou, houbami, cibulí, pomeranči, pastinákem, vepřovým masem, bramborami, drůbeží, králičím masem, ovocnými nápoji, rajčaty a telecím masem.
Dobře se kombinuje s pažitkou, bobkovým listem, česnekem, mátou, levandulí, libečkem, dobromyslí, petrželí, šalvějí, saturejkou a tymiánem.